Liviu-Ioan Muresan 14 zile în urmă
  articol × books

Rugăciune pentru cei întârziaţi

Victor Ţarină ed. Napoca Star-2019

Liviu-Ioan Muresan pic

Adresată oamenilor, cartea aceasta e totuşi o rugăciune. Adresîndu-se sieşi şi semenilor, poetul se confesează însă lui Dumnezeu. Întreg volumul pare o spovedanie, chiar dacă nu explicită. Poetul găseşte în sine trăiri, fapte, gînduri pe care le divulgă privind cu un ochi spre cer, un ochi al speranţei, pe care cititorul sensibil o întrezăreşte imediat. Uneori devine vocal, strigă cerînd liniştirea, întrucît zbaterea lumească pare deşertăciune. În toate ce-l înconjoară regăseşte lucrarea Domnului, o recunoaşte şi o ţipă, regretă trăirea în întuneric, aşa îşi vede anii de dinaintea iluminării. Uneori poetul se linişteşte şi reflectă asupra imediatului, dar şi atunci crede de cuviinţă să se roage pentru „cei întârziaţi”. O face sub impresia zăpezii, simbol al purităţii, iar albul acesteia persistă în cîteva poeme, pe care putem bănui că le-a scris într-o singură stare de spirit. Iată că anotimpul rece îi trezeşte lui Victor Ţarină nu doar nostalgia, ci şi dorinţa transcenderii şi apropierii de lumină.

Am remarcat la poet stilul, bine definit, recognoscibil. Uzitează un limbaj domol, lipsit de frivolitate, ceea ce pentru poezia postmodernă pare a fi un dezavantaj. Nu este. După ce se vor cerne valorile, printre poeţii remarcaţi ai zilelor noastre, Victor Ţarină va fi poziţionat pe locul cuvenit. Gălăgia, zgomotele, vor trece, vor epuiza buna atracţie spre frumos, frumosul însuşi va reveni în cadrul definirii sale, iar poezia de calitate, poezia cuminte şi folositoare sufletului, va dăinui.

În partea a doua a volumului dialogul cu Dumnezeu e mistic. Poeme în care autorul se adresează Domnului, poeme în care Domnul vorbeşte poetului. Avem însă şi poezie de dragoste, într-un limbaj pe care orice poet cu pretenţii l-ar invidia. „Mi s-a părut/Că era beznă în ochii ei/Sfios am întrebat-o/De ce te-ai înnoptat?// Nu m-am înnoptat/Şi lasă-mă în pace!”

Credinţa poetului e autentică, şi, chiar dacă a descoperit-o mai tîrziu, are puterea de a-i chema pe toţi întîrziaţii la propria rugăciune. O transpune în imagini lirice şi o face accesibilă celui ce s-ar mai îndoi. Aşteaptă primăvara, crede şi ştie că va veni, dar iarna aceasta e iarna meditaţiei, a dialogului cu divinul, o trecere care se simte cum ai simţi creşterea ierbii; o filmare cu mii de cadre pe care ulterior o vei reda la viteză mărită. Cel puţin aşa am simţit eu, cred că simţirea aceasta e la îndemâna fiecăruia dintre noi.

Nu în ultimul rînd se simt dorul, regretul, neputinţa muritorului, „Mai am doar/Câţiva colegi de planetă” începe prima poezie a volumului, dar nu disperă, trece la optimismul voit, autoimpus, făcînd astfel lectura mult mai uşoară. Vă recomand să citiţi volumul „Rugăciune pentru cei întîrziaţi” de la un capăt la celălalt, în buna curgere a tomurilor.

14141497.jpg

Opinii

Show/hide offtopic
Victor Țarină pic
Multumesc, LIM
Victor Țarină - 13 zile în urmă

Multumesc,LIM, pentru cuvintele frumoase. Sunt flatat si onorat in acelasi timp. Ceea ce ma bucura e ca nu te-am pus in incurcatura: poezia si prietenia sunt mai presus.

- 0
+ 0
marin badea pic
*
marin badea - 13 zile în urmă

stea minus

- 0
+ 0
ștefan ciobanu pic
nu cred ca este corect
ștefan ciobanu - 13 zile în urmă

Cu tot respectul dae: nu cred ca este bine / frumos / ok! sa instelezi un text in care se vorbeste despre o carte de-a ta. putina coloana vertebrala si ...

- 0
+ 0
Iulia Elize pic
*
Iulia Elize - 13 zile în urmă

E, ok, Ștefan. Cred că înstelarea unui text de prezentare a ideilor dintr-o carte, înspre o persoană care depune niscaiva eforturi pentru aceasta, e onestă. Un gest de așa natură, zic eu, merită stele, și, pe această cale, salut și scriitorul, și eforturile de prezentare a operei acestuia. Mi s-a părut (și e!) un gest de mulțumire foarte onest. De ce nu printr-o stea de mulțumire? Nu trebuie, oare, să mulțumim, când o persoană depune eforturi, pentru noi... înspre... ?? să ne priceapă... să ne citească... și să scrie, puțin, despre noi? Cu tot respectul meu.

- 0
+ 0
Ottilia Ardeleanu pic
În aproape tot ce scrie Victor Țarină
Ottilia Ardeleanu - 12 zile în urmă

se simte acea evlavie, acea dorință de curățenie și acea cumpătare a omului care găsește în credință înaltele valori morale și spirituale. Victor Țarină se citește într-o nesfârșită liniște, iar la sfârșit, da, ai sentimentul acela pe care îl trăiești după împărtășire! Felicitări autorului, dar nu în ultimul rând ție, Liviu, pentru semnalarea apariției acestei cărți!

- 0
+ 0
Victor Țarină pic
Multumesc, Ottilia
Victor Țarină - 12 zile în urmă

Multumesc, Ottilia. Te citesc cu drag ca si pe alti cativa agonisti care probabil nu stiu nimic despre mine.E bine cat se poate lua doza zilnica de poezie de pe acest site.

- 0
+ 0
Victor Țarină pic
Multumesc redactiei
Victor Țarină - 2 zile în urmă

Multumesc redactiei pentru recomandarea articolului si atasarea fotografiei. Victor Tarina

- 0
+ 0
Teodor Dume pic
colegi de planetă...
Teodor Dume - o zi în urmă

„Mai am doar/Câţiva colegi de planetă” Da, așa este!. Pe poezie.ro mai am și eu câțiva. Felicitări, Victor Țarină! Mulțumiri,Liviu Ioan Mureșan!

- 0
+ 0
Victor Țarină pic
multumesc, Teo Dume
Victor Țarină - o zi în urmă

Multumesc, Teo. Ma bucur sa te am intre colegii de... Agonie si in acelasi timp de...planeta.

- 0
+ 0
Showing 1-9 of 9 items.

Adaugă opinia ta!

Comments not allowed

You need to be logged in order to be able to comment.
Or the text author no longer allows comments.